maandag 22 april 2013

In memoriam...

Vandaag precies 40 dagen geleden overleed mijn (turkse) schoonmoeder heel plotseling op veel te jonge leeftijd. Ze was net herstellende van een hernia toen haar hart ermee ophield.

Na een zwaar leven vol ups en downs heeft ze nu rust! 

De Dreamteamkinderen noemden haar nene (turks voor oma). Nene was een superoma. De kinderen waren allemaal dol op haar. Nene droeg ze op haar rug en rende de kamer door. Nene speelde griezel door haar kunstgebit uit te doen. Nene had altijd snoepjes voor al haar kleinkinderen. Nene vertelde iedereen vol trots over haar kleinkinderen. De kinderen speelden verstoppertje onder nenes wijde jurk. Nene was een hele lieve oma! 


Nene zorgde goed voor alles en iedereen (vooral voor haar kinderen en kleinkinderen), behalve voor zichzelf. Nene accepteerde mij als eerste niet-turkse in haar gezin! Nene kookte altijd overdadig en met heel veel olie. Nene was supereigenwijs en dat heeft ze haar kinderen nagelaten. :) Nene heeft Godzijdank de mogelijkheid gekregen om op bedevaart te gaan naar Mekka. Ze ging in een rolstoel vanwege de vele pijnen in haar benen en beklom daar een berg! 

Nene was een bijzondere vrouw!

Als niet-turkse heb ik kennis mogen maken met de turkse traditie als het gaat om de rouwperiode. Nene is woensdagochtend in Nederland overleden en vrijdagmiddag in bijzijn van haar man en al haar kinderen in het noordoosten van Turkije begraven. De in de Koran voorgeschreven 24 uur is niet gehaald, maar gezien de afstand was het een supersnelle begrafenis. Duizenden mensen hebben de moeite genomen in Turkije om van heinde en ver door de sneeuw de familie te komen condoleren. Iedereen sprong bij om alle gasten van eten en turkse thee te voorzien. Zoveel saamhorigheid en behulpzaamheid, daar kunnen we hier alleen maar van dromen. 

In Nederland zijn weer honderden mensen gekomen om de familie te condoleren en te bidden voor nene, uit Nederland, Duitsland, Frankrijk. Heel bijzonder om mee te maken. 

Vandaag is de laatste dag van de traditionele rouwperiode van 40 dagen. Maar wat zeggen 40 dagen? Nene zal altijd deel van ons uit blijven maken! Ze heeft ons veel gegeven!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten