maandag 6 mei 2013

onze hobby: barbecue

BBQ Tuinhaard Atlantica (Pizza Oven)

Antillianen barbecuen bij iedere gelegenheid, bij voorkeur aan het strand. Turken barbecuen heel regelmatig, bij voorkeur in een park. Wij barbecuen in ons tuintje, bij voorkeur zo vaak mogelijk.

Aangezien het weer echt barbecueweer is - voorlopig - hebben wij de barbecue weer aangestoken afgelopen weekend. En om het maar helemaal een gezellige eerste barbecue van dit seizoen te maken, hebben we een groot deel van de familie uitgenodigd en kwam de buurvrouw ook maar even een stukje vlees meepakken.

De kinderen werden helemaal gelukkig toen we zaterdag halverwege de ochtend besloten om te gaan barbecuen. Ze werden nog gelukkiger toen ze hoorden dat er ook nog een neefje, 4 nichtjes, 3 tantes, een oom en dede (turkse opa) kwamen barbecuen. Aangezien de turkse kant van onze familie kwam, werd het een turkse barbecue.

De cultuurverschillen:

Turken barbecuen een groot deel van het vlees, maken salades en zorgen voor turks brood. Als een groot deel van het vlees door één of meer van de mannen is gebarbecued, wordt de tafel gedekt en gaat iedereen aan tafel eten. Als er aan tafel te weinig plaats is voor iedereen gaan bij voorkeur eerst de mannen, dan de kinderen en dan de vrouwen. Al naar gelang het tijdstip en de mate van trek kunnen de kinderen voorrang krijgen. Als iedereen klaar is, ruimen de vrouwen alles op en maken de keuken weer spic en span. Daarna wordt er samen fruit gegeten, turkse thee gedronken en nagekletst.

Antillianen zorgen dat een tafel klaar staat met al het vlees, wat salades, stokbrood, sausjes, plastic borden, bestek, bekers en limonade. Dan gaat de barbecue aan en begint iedereen op schoot brood en salades te eten. Zodra een stuk vlees van de barbecue komt, gaat het naar een bord. Zo gaat het door tot iedereen voldoende heeft gegeten. Als al het vlees gebarbecued is, blijft iedereen nog wat kletsen, komen de borrelnootjes en chips en dergelijke op tafel en daarna wordt langzaamaan her en der opgeruimd. De volgende ochtend zijn de sporen van de barbecue nog zichtbaar.

Beide hebben uiteraard voordelen en nadelen.

1 opmerking:

  1. Altijd zo heerlijk he de BBQ aan! We wilden het zaterdag al doen maar toen was het zo dreigend... Misschien vanavond. Heb er gelijk zin in na jouw verhaal :)

    BeantwoordenVerwijderen